Vigna L’Apparita 1989 2125DKK
Castello di Ama er en italiensk producent, der findes i Chianti Classico-regionen i Toscana, der særligt er kendt for sit udvalg af enkelt-vingård Gran Selezione rødvine.
Ejendommen har omkring 75 hektar vinmarker, alle inden for en radius på et par kilometer fra landsbyen Ama. Vinmarksbedrifterne omfatter San Lorenzo, La Casuccia og Bellavista parceller, hvor hver producerer en enkelt-vingård Gran Selezione DOCG.
Bellavista betragtes generelt som den mest elegante, La Casuccia den rigeste og frodigste, med San Lorenzo et sted i midten.
Castello di Ama producerer også et par IGT Toscana-vine. Haiku er en kombination af Sangiovese med Bordeaux-varianter, hvor Vigna L’apparita vinmarker er merlot.
Rødvinene gæres i kar og gennemgår derefter malolaktisk gæring på fade. Alle de røde vine er lagret i 12 måneder i barrique, undtagen Il Chiuso, som får seks måneder. Andelen af nye fad varierer mellem hver vin, såvel som hver årgang.
Siden den første høst i 1985, har L’Apparita, den første renracede Merlot produceret i Toscana, været en ikonisk vin. To parceller på toppen af Bellavista-vingården omfatter L’Apparita cru.
Det åbne-lyre træningssystem og den overvejende lerjord gør denne cru til en kronjuvel i vinfremstilling.
Siden den første årgang har denne vin bevaret sit unikke udtryk, hvor Merlots karakteristiske træk forhøjes af Amas terroir.
Fra arkiverne ved man, at en familie ved navn Firidolfi ejede et slot under romertiden, der hvor Ama-landsbyen ligger i dag. Det menes, at slottet blev ødelagt i det 16. århundrede under Aragonernes invasioner i Chianti-området.
I begyndelsen af 1700-tallet blev der bygget nye boliger med de samme sten på nøjagtig samme sted, hvor slottet oprindeligt havde stået. Disse bygninger omfatter nu Castello di Amas hovedkvarter. Et dokument, der dateres til juli 1773, indeholder en rapport fra storhertugen af Toscana, Leopold II, der citeres for at rose det bakkede landskab.
Amas skønhed inspirerede Tomaso Carini til at ville genetablere dette sted i begyndelsen af halvfjerdserne, og allierede sig med sine tre venner Gian Vittorio Cavanna, Pietro Tradico og Lionello Sebasti. De fire iværksættere med Cavanna i spidsen genplantede de fleste af vinmarkerne og byggede en moderne gæringskælder, som blev en innovativ model for hele området.
I 1982 ankommer den unge florentinske agronom Marco Pallanti til Ama, der blev godsets vinmage. Han er uddannet fra universitetet i Bordeaux under ledelse af Patrick Léon.
I dag ledes godset af Lorenza Sebasti, datter af Lionello Sebasti, mens Lorenza og Marco fortsætter med at dele den samme passion og vision efter 40 år som arbejdspartnere.
Værd at vide om
Castello Di Ama
Castello di Ama er en italiensk producent, der findes i Chianti Classico-regionen i Toscana, der særligt er kendt for sit udvalg af enkelt-vingård Gran Selezione rødvine.
Ejendommen har omkring 75 hektar vinmarker, alle inden for en radius på et par kilometer fra landsbyen Ama. Vinmarksbedrifterne omfatter San Lorenzo, La Casuccia og Bellavista parceller, hvor hver producerer en enkelt-vingård Gran Selezione DOCG.
Bellavista betragtes generelt som den mest elegante, La Casuccia den rigeste og frodigste, med San Lorenzo et sted i midten.
Castello di Ama producerer også et par IGT Toscana-vine. Haiku er en kombination af Sangiovese med Bordeaux-varianter, hvor Vigna L’apparita vinmarker er merlot.
Rødvinene gæres i kar og gennemgår derefter malolaktisk gæring på fade. Alle de røde vine er lagret i 12 måneder i barrique, undtagen Il Chiuso, som får seks måneder. Andelen af nye fad varierer mellem hver vin, såvel som hver årgang.
Siden den første høst i 1985, har L’Apparita, den første renracede Merlot produceret i Toscana, været en ikonisk vin. To parceller på toppen af Bellavista-vingården omfatter L’Apparita cru.
Det åbne-lyre træningssystem og den overvejende lerjord gør denne cru til en kronjuvel i vinfremstilling.
Siden den første årgang har denne vin bevaret sit unikke udtryk, hvor Merlots karakteristiske træk forhøjes af Amas terroir.
Fra arkiverne ved man, at en familie ved navn Firidolfi ejede et slot under romertiden, der hvor Ama-landsbyen ligger i dag. Det menes, at slottet blev ødelagt i det 16. århundrede under Aragonernes invasioner i Chianti-området.
I begyndelsen af 1700-tallet blev der bygget nye boliger med de samme sten på nøjagtig samme sted, hvor slottet oprindeligt havde stået. Disse bygninger omfatter nu Castello di Amas hovedkvarter. Et dokument, der dateres til juli 1773, indeholder en rapport fra storhertugen af Toscana, Leopold II, der citeres for at rose det bakkede landskab.
Amas skønhed inspirerede Tomaso Carini til at ville genetablere dette sted i begyndelsen af halvfjerdserne, og allierede sig med sine tre venner Gian Vittorio Cavanna, Pietro Tradico og Lionello Sebasti. De fire iværksættere med Cavanna i spidsen genplantede de fleste af vinmarkerne og byggede en moderne gæringskælder, som blev en innovativ model for hele området.
I 1982 ankommer den unge florentinske agronom Marco Pallanti til Ama, der blev godsets vinmage. Han er uddannet fra universitetet i Bordeaux under ledelse af Patrick Léon.
I dag ledes godset af Lorenza Sebasti, datter af Lionello Sebasti, mens Lorenza og Marco fortsætter med at dele den samme passion og vision efter 40 år som arbejdspartnere.